Slik sparer du til hest!

horse1

Å kjøpe hest kan være kjempedyrt, og på nivå med å finansiere ny bil. Utenom at hesten ofte koster et sted mellom 90 og 300 000 kroner er det dyrt å dekke kostnadene for mat, stallplass, forsikringer og transport. For unge norske gutter og jenter som drømmer om å eie sin egen hest er nok kjøpesummen det største hinderet. En gjennomsnittlig norsk familie har ikke flere hundretusen kroner liggende, og det blir som regel opp til barnet å spare opp penger.

Hardt arbeid lønner seg, og det går ofte raskere å spare opp penger enn det man forventer. Guiden vår passer best for ungdommer som nettopp er blitt gamle nok til å skaffe arbeid, og inneholder tips til hvilke jobber som finnes. Samtidig kan du lære mer om budsjetter, og hvordan du planlegger kjøpet av hesten.

Steg 1 – Skaff deg et frikort

Tips: De som allerede vet hva et frikort innebærer kan hoppe direkte til steg 3.

Den norske staten har lagt til rette for at man kan tjene penger uten å betale skatt. Før man begynner å jobbe gjelder det å skaffe seg et eget skattekort som gis til arbeidsgiveren. Et «frikort» er enkelt og greit et skattekort som forteller arbeidsgiveren din at det ikke skal trekkes skatt på lønnen. Norske arbeidstakere betaler vanligvis 36% skatt på lønningene sine, så det kan fort bli snakk om mye penger i besparelse.

I skrivende stund kan du tjene 40 000 kroner helt skattefritt per år. Ikke verst, eller hva? Å kjøpe hest kan være skikkelig dyrt, så det holder ikke med frikort alene. Men du er allerede langt på vei med 40 000 i lomma! Målet er at barn og unge skal kunne tjene litt penger uten å bli beskattet hardt i begynnelsen.

Steg 2 – Skaff deg en jobb

Å finne seg jobb i ung alder er lettere sagt en gjort. Det beste stedet å begynne er familien hjemme. Ofte er mor, far eller besteforeldre villige til å betale deg litt lommepenger i bytte mot noen arbeidstimer hjemme. Det varierer, da noen foreldre tar det som en selvfølge at barna bidrar i hjemmet. I Norge kan du jobbe lovlig fra og med en alder av 13, og mange begynner som avisbud.

Joda, grunnlønnen er ikke noe særlig å skryte av, men glem ikke at mange av de som kjøper aviser også betaler ut tips. Det er ikke uvanlig å dra inn 2-300 kroner i tips på en avisrunde…alene. Spør også foreldrene dine om hjelp til å finne en jobb som passer. Avhengig av alderen din, finnes det som oftest mange jobber å velge mellom. Du kan for eksempel jobbe som både oppvaskhjelp, servitør og gartner. Det er ikke uvanlig for ungdom å søke sommerjobb i kommunen gjennom parkvesenet.

Steg 3 – Legg opp et budsjett

Se for deg at drømmehesten din koster 50 000 kroner å kjøpe, med 50 000 kroner i ekstrakostnader for mat og stell. 100 000 kroner kan virke som en skyhøy sum, men tallene blir litt enklere å forstå når du skriver de ned på papir. Legg inn skatt, gaver, frikort og lønn for å regne ut akkurat hvor lenge du må jobbe for å nå drømmen din. Nedenfor har vi laget et enkelt eksempel som viser deg hvordan budsjettet burde se ut:

Jobb Timelønn Antall timer Skatt Nettobeløp Sum Kostnad
Avisbud + Tips 100 kr 400 0% (frikort) 40 000 40 000
Sommerjobb 100 kr 200 10% 18 000 58 000
Gaver + lommepenger x x skattefritt 10 000 68 000
Annen jobb 100 kr 300 10% 27 000 95 000 100 000

 

Her mangler du altså 5 000 kroner for å kunne dekke utgiftene til din første hest. I bytte mot 95 000 kroner må du jobbe 900 timer, som kan virke voldsomt mye. Men tenk på følgende. En vanlig arbeidsdag er omtrent 8 timer lang. Deler du 900 på 8, ender du opp med tallet 112,5. Med andre ord må du jobbe 112,5 fulle arbeidsdager for å ha råd til drømmehesten din. Husk å undersøke skattetallene på forhånd, og husk at det er bedre å betale «for mye» skatt, framfor å betale for lite. Da slipper du å gå på en skattesmell da regningen kommer året etter.

Steg 4 – Her bør du lete etter hest

I Norge er det mange som begynner med å lete på hesteauksjoner, der prisene ofte kan være en del lavere. Vi anbefaler deg likevel å styre unna slike auksjoner, da de har rykte på seg for å være uærlige. Det finnes en lang rekke eksempler på budgivere som har blitt regelrett lurt når de har kjøpt hest på denne måten. Ofte er det snakk om ufullstendige legepapirer, manglende vaksiner og opplysninger om tidligere skader. Man har også sett eksempler på hester som i realiteten er mye eldre enn det som står i papirene. For all del – alle selgere er ikke kjeltringer, men det gjelder å virkelig passer seg hvis man går denne veien.

For å skaffe deg hesten du alltid har drømt om er det nok smartest å lete hos oppdrettere. Velg gjerne de som har rykte på seg for å tilby skikkelig kvalitet. Nå høres det nesten ut som at hester er en ferskvare, men det er heller ikke så langt unna sannheten. I Norge er det ikke uvanlig at hester selges og overføres mellom flere eiere. Her er det greit å huske på at hester bruker flere år på å vokse til full størrelse. Kjøper du et lite føll er det greit å ha en langtidsplan. Noen velger å reise til utlandet for å lete etter drømmehesten, da kostnadene som oftest er mye lavere. Men pass deg når hesten skal tas med tilbake til Norge, da du må betale skatt på kjøpet i form av 25% merverdiavgift. Unntaket til den regelen er hester kjøpt med mål om å drive forretningsvirksomhet, men det er et kapittel for senere. Husk i tillegg at Mattilsynet har en rekke strenge regler som gjelder for import av dyr fra andre steder i verden, der noen er regelrett forbudt. Husk å undersøke krav til vaksinering og medisinsk historie på forhånd, sånn at du slipper å havne i fella.

Ekstra tips

Husk at hesten din trenger både helse og ulykkesforsikring. Hester kan skade seg eller bli såpass syke at dyrlegen ser seg nødt til å avlive den. Derfor er det kjempeviktig at du har de rette forsikringene, slik at du ikke taper store summer. Hester kan være like dyre som biler, og derfor gjelder akkurat de samme reglene.

Et annet tips har å gjøre med hvordan du sparer penger. Med mindre du bor på gård og har egen stall, kan du spørre eieren om å bidra i bytte mot gratis opphold. Det er ikke sjeldent at stalleiere velger å leie ut plass til hester i bytte mot hjelp til mating og rengjøring. Mange tilbyr også diverse kurs til besøkende der man betaler en sum penger for å ri. Se om du kan leie ut hesten din i bytte mot avslag i prisen for stalleie. Tenk kreativt og drømmen din kan gå i oppfyllelse raskere enn du tror!

Sist, men ikke minst. En vanlig måte å finansiere kjøp av hest, er gjennom lån hos norske banker. De under 18 år har ikke lov til å ta opp lån og derfor kan det være lurt å spørre foreldre om hjelp. Her får du finansiering til kjøp av hest, men må til gjengjeld betale en fast sum hver måned til banken – i form av både renter og nedbetaling. Vi anbefaler ikke å ta opp lån, med mindre du har en solid inntekt å lene deg på.

Kilder:

http://www.casinobanditten.com/

Ung.no

 

Privacy Policy