HESTEUTSTYR – HVA OG HVOR?

svart-hästHva slags hesteutstyr trenger du egentlig? Og hvor mye vil det koste? Som med nesten alle andre hobbyer og idretter er det vel ingen grenser for hvor mye penger du kan bruke på utstyr til rytter og hest dersom du har råd og lyst. Og akkurat hva du trenger kommer naturligvis mye an på om du må handle bare for deg selv som rytter eller til en hest i tillegg. Hvis du planlegger å anskaffe din egen hest er det naturligvis viktig å huske på at hesten, enda mer enn hunder og katter og andre mer «selvdrevne» kjæledyr, krever mye tid til stell og mosjon, og at også alt utstyret du skaffer deg og hesten må holdes vedlike.

For deg som rytter er det først og fremst viktig med de rette klærne. Hva slags riding skal du drive med? Det er mulig å sitte i salen på en hest med olabukse og joggesko og ha det helt greit, men dersom du ønsker å bli mer seriøs som rytter er det nok lurt å gå til innkjøp av et par gode ridebukser og ridestøvler, i tillegg må man alltid ha en god hjelm. Hvis man ønsker å være «rett kledd» også på overkroppen er det ikke mangel på ridejakker å få kjøpt, så det er igjen om å gjøre å vite hva man har råd til og bruk for, og ikke bare la følelsene og ønsket om å kjøpe «det siste og beste» ta overhånd – da dette ofte også er det dyreste.

Til hesten trenger du en god sal. Typen sal du trenger kommer an på hvordan du tenker å bruke hesten. Hvis du er eller blir en god rytter, og ønsker å bruke hesten til ulike former for riding, kan det hende at det vil være fornuftig å gå til innkjøp av ulike saler for dressur, sprang, galopp og så videre. På minhestebutikk.no er det nye saler til salgs fra ca 3.000 kroner, dette er prisen for en lett galoppsal i syntetisk materiale, til opp over 15.000 kroner for en topp dressursal i lær.

sports-horse-riding-injuriesI tillegg trenger du et hodelag til hesten, og her finnes det mange ulike typer å velge mellom, både avhengig av materiale, utseende og kvalitet, og ikke minst type hest og størrelse på hesten. På Hööks’ hjemmesider har de en rekke ulike hodelag til priser fra ca 200 kroner til over tusenlappen. For å beskytte salen mot svette fra hesten, og for å beskytte hesten mot gnagsår fra salen, bruker man et salunderlag som kalles for vojlock eller sjabrak. Man bør ha minst to av dem for å kunne bytte på dem når det er nødvendig. Hos Horze finnes et stort utvalg sjabraker og salunderlag i alle prisklasser. Hesten bør også ha et grime og et leietau. Alle leverandørene nevnt ovenfor har gode utvalg på både grimer og leietau, og fra noen av kolleksjonene finnes det matchende grimer og leietau dersom man ønsker å være ekstra fancy. Og det ønsker man jo, i hvert fall hesten, må vi formode.

Så er det utstyret man trenger til stell og rengjøring og fôring, som børster og bøtter og medisinsk utstyr, i tillegg til et uendelig utvalg mer eller mindre nødvendig og nyttig hestetilbehør. Hvis man skal begynne et sted er det kanskje lurt med regndekken og evt ullteppe til hesten for å holde den tørr og varm. Regndekken finnes i et utall mønstre og farger, og det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan anskaffe av videre utstyr til deg og din hest.

Privacy Policy