Hestesport

dressyr2Hester er vakre dyr, dyr som har hjulpet menneskeheten med å oppnå mange av våre bragder. For å finne frem til de sterkeste, smarteste hestene på kloden har vi avholdt mesterskap i hestesport år etter år. Slike konkurranser og show deles opp i mange ulike grener og sjangere, det er ikke bare trav som gjelder. Hvert fjerde år avholdes det et Verdensmesterskap, med åtte ulike øvelser – hver øvelse er en hard utfordring for både hestene og jockeyene. Sprangridning er akkurat det man tror når man hører ordet, bare at det er hindre på banen som det firebente dyret med den tobente skapningen på ryggen må hoppe over underveis. Det nærmeste man kommer trav i VM er kjøringøvelsen, der jockeyen sitter i en vogn og styrer hesten rundt en oval bane. Distanseritt, voltige, dressur og andre øvelser er minst like kule å se på, uansett om man har drevet med hester og hestesport selv eller om man er en helt vanlig tilskuer. Hestesport er et vanlig syn på norsk TV – NRK følger med på VM og NM. Her får man se mange ulike hesteraser, alle med sine egne kjennetegn (både fysiske og med tanke på karaktertrekkene).

Hester som underholdning

De raske, kraftige dyrene er vanvittig flotte å se på, og enda bedre å sitte på. Når man rir på en hest, kan man kjenne friheten og kraften sige gjennom kroppen. Ingen bil kan måle seg med en hest, ingen motor kan avgi samme energi. Moderne hestesport er helt ufarlig for hesten, selv om ulykker skjer. Hester er smarte dyr, de vet at de utfører en jobb – ikke ulikt fotballspillere og trav3andre idrettsstjerner. De gjør noe de er skapt for å gjøre, og de får belønningene som følger med det å være best. Trav er kjempepopulært i Norge, vi har flere gode travbaner der eksperter samler seg for å bedømme de ulike hestene. Klarer man å gjette hvem som først kommer først, er det en liten slant å hente i kassa. Gjetter man flere i rekkefølgen, er du velkommen til håve inn millioner av kroner fra Rikstoto og deres V75. Siden den statlige travkiosken er ganske begrenset, er det nettet som frister moderne hesteelskere med et ønske om å tjene penger på kunnskapen deres. Det finner mange nye kasino online som tilbyr odds og tipping på hest, du kan til og med spille fra mobilen om du vil. Når man satser penger på en hest, er det jo egentlig ikke hesten man satser på. Nei, det er din bedømming du setter på prøve. Er du så bra på å forutse hvor bra en hest vil gjøre det? Med hjelp fra litt statistikk og bakgrunnsinformasjon? Mange profesjonelle hesteryttere og eiere satser pengesummer på hestesport, siden det presser dem til å lære mer om deres favorittdyr.

Kappkjøring med hest i Norge

Visste du at kappkjøring med hest har vært populært i Norge i nesten to hundre år? Travløp har blitt organisert siden begynnelsen av 1800-tallet, når Norge fortsatt var på vei mot industrialiseringen. Ja, hestesport har lenge vært en del av underholdningen her i landet. Vi har et eget nasjonalt travselskap (DNT) som registrerer travhester og hele elleve travbaner i daglig bruk rundt omkring i landet. Norske ryttere er derfor rutinerte og profesjonelle, flere av dem er ryttere i andre- og tredjegenerasjon. De fleste travbaner ligger på Østlandet, der også store deler av befolkningen i Norge lever – derfor bør ikke dette overraske noen. Alle søker seg til Oslo.

Hestesportens historie

Det er umulig å si når man begynte å konkurrere med hest på denne planeten, men alle er sikre på at det var veldig, veldig lenge siden. Hundrevis av år før Jesu fødsel (2015 år siden) var det allerede hyppige OL med hestesport som en av grenene. Syrerne, grekerne, romerne – alle konkurrerte med hester, foran tusenvis av elleville tilskuere (som sikkert også satset penger). Hester har holdt på med dette i flere tusen år. De storkoser seg.

Privacy Policy