Hest på teater

Det er ikke alltid så greit å inkludere hester på teaterstykker. Dette er tross alt store dyr som krever mye, og om de skal være med i et teaterstykke må man legge ned mye jobb. Det er ikke bare i forbindelse med selve oppsetningen, men også i forbindelse med den lange tiden det tar å øve inn stykket.

Jack og Bønnestengelen

Internasjonalt er dette stykket bedre kjent som Jack and the Beanstalk. Dette eventyret har inspirert langt mer enn bare filmer og teateroppsetninger. Blant annet finnes det en spilleautomat som også heter Jack and the Beanstalk som har blitt veldig populær blant norske casinospillere. Historien er et engelsk eventyr og ser ut til å ha kommet på trykk første gang i 1734. At det knytter seg visse utfordringer til å ha en hest på teater fikk skuespilleren John Barrowman merke på teateret i Glasgow da han øvde inn teaterstykket Jack og Bønnestengelen, da han falt av hesten under forestillingen.

Pippi Langstrømpe på teater

Tradisjonelt er nok Pippi Langstrømpe blant de aller mest populære teateroppsetningene. Også her finner vi utfordringen med hest, i tillegg til apen Herr Nilsson. Faktisk er hesten en del av de aller mest kjente scene fra Pippi Langstrømpe, da hun viser hvor sterk hun er ved å løfte hesten opp over hodet sitt med strake armer. For å vise dette på teater trengs det litt kreativitet, og mange måter å fremstille det på har blitt tatt i bruk. Hesten spiller også gjerne en sentral rolle hver gang Pippi skal bevege seg et sted, så for å kunne sette opp Pippi Langstrømpe med en ekte hest er man virkelig nødt til å vite hva man holder på med. Mange triks har blitt brukt for å unngå å bruke en ekte hest, men det blir jo unektelig mer imponerende med en levende en oppe på scenen.

Den trojanske hesten

trohaI våre dager forbindes vel dette først og fremst med et datavirus. Men mange vet sikkert at dette er en hest som stammer fra en ekte og veldig gammel historie som har vært utgangspunkt for mang en veldig populær teateroppsetning. Historien stammer fra den greske dikteren Homers verk Odyseen. Lenge var det antatt at dette kun var fri dikting, og at det aldri hadde fantes noen by ved navn Troja. Dette var før en arkeolog med klokketro på historien faktisk fant byen. Hesten er i dette stykket litteratur ikke en ekte hest. Etter ti års krigføring finner grekerne på en lur metode for å komme seg inn bak murene i byen Troja som de kriger mot. De bygger en hest av tre og later som om de rømmer av gårde. Trojanerne tror grekerne har gitt opp og gitt dem trehesten som en gave for å skape fred. De trekker den inn i byen til vill jubel. Det de ikke vet er at de greske soldatene skjuler seg inne i den hule trehesten – den trojanske hesten. På denne måten vinner grekerne krigen. I teatersammenheng har dette blitt et veldig populært tema. Hesten er jo her ikke ekte, men det er nok likevel den internasjonalt mest kjente hesten som ofte deltar i teateroppsetninger.

Privacy Policy